Gastdocent Corlaer College, Nijkerk

Één van mijn eerste les ervaringen was een gastcollege over landschapsbeheer. Dit was voor de 3de jaars Vmbo leerlingen theoretische leergang. De leerlingen waren zelf bezig met een project om te leren wat er allemaal komt kijken bij het inrichten van de openbare ruimte. Aan dit project werden verschillende vakken zoals Nederlands en aardrijkskunde gekoppeld.

Ik werd gevraagd om 20-30 minuten wat komen te vertellen over mijn vak en dit visueel te maken voor de leerlingen. Wat ik niet wist toen ik hieraan begon was dat ik die dag voor een groep van 90 leerlingen zou komen te staan. Ik kreeg tegelijkertijd drie klassen om mijn verhaal te doen. Aan de hand van een geïllustreerd verhaal ‘Jens wil fietsen’ heb ik de problematiek van open ruimte op een speelse manier proberen over te brengen. Daarna kon ik  aan de hand van praktijkvoorbeelden uit mijn werk laten zien hoe van een idee naar een concreet ontwerp wordt gewerkt en hoe dit later uitgevoerd wordt. De leerlingen hadden daarnaast vragen voorbereid om een beter inzicht te krijgen in mijn vak als ontwerper.

Ik vond het een fantastische ervaring om 40 minuten lang jongeren aandachtig te boeien. Het was sowieso een leerzame ervaring voor mij om een verhaal toegankelijk te maken voor pubers. Door op een speelse manier de problematiek te benaderen denk ik dat ik daarin geslaagd ben. Na afloop kwam de vraag ik bereid zou zijn om volgend jaar weer mee te werken aan hun project.Comments are closed.