Kinder Aikido

Momenteel heb ik 7 jaren ervaring als Aikido docent bij volwassenen en bij kinderen. Aikido is een krijgskunst waarbij effectieve verdedigingstechnieken worden aangeleerd, maar ook hoe je in een niet agressieve manier met conflict en andere mensen kunt omgaan. Het accent ligt op “stevig in het leven staan” en “jezelf ontwikkelen tot een beter mens”. Bij kinderen ligt het accent op goed bewegen en weerbaarheid in al zijn aspecten.

Als docent probeer je een grote hoeveelheid ingewikkelde bewegingen en principes over te dragen. Ook is het je taak om waarden als ‘samenwerken’, ‘respect voor jezelf en je medestudenten’, ‘Goed omgaan met je omgeving’ en ‘correct handelen’ bij te brengen.

De uitdaging in krijgskunst is vaak niet het leren beheersen van techniek of de ontwikkeling van fysieke kracht, maar steeds de motivatie te vinden om elke week weer op de trainingsmat te verschijnen en jezelf uit te dagen om verder te kijken dan de dingen die je al kent. De docent is verantwoordelijk voor het scheppen van een plezierige en veilige leeratmosfeer, waar iedereen zich welkom voelt en waar we elkaar kunnen motiveren om het beste uit onszelf te halen. De eigenschap om mensen te motiveren en het maken van een plezierige leeratmosfeer is iets wat ik betracht als ik voor de klas sta.

Ik ben me er van bewust dat voor de klas staan wat anders is dan fysieke training geven. In essentie echter is het principe het zelfde. De docent is er verantwoordelijk voor dat leerlingen de kans krijgen om te leren. Hij doet dit door op een boeiende en stimulerende manier lessen te geven en de leerling feedback te geven op de dingen die hij goed doet en waar hij nog kan verbeteren. Dit zie ik als mijn belangrijkste taak als leraar naast het overbrengen van de kennis die ik bezit.Comments are closed.